nedjelja, 3. srpnja 2016.

VIC : Poradjala se zena Crnogorca…



Poradjala se zena Crnogorca. U toku poradjaja Crnogorac padne u nesvest, drugi put, treci put…
Posle pola sta budi ga babica i kaze mu:
-Cestitam postali ste otac!
-Kakvo je?-pita Crnogorac
-Zensko. Na to ce Crnogorac:
-Uf.. Dobro je, da se ne muci ovako ko ja..

VIC : Mujo i plavuša




Mujo pandur nakon smjene ode u disko malo se opustiti, kad na podiju kraj njega pleše pravo dobra plavuša – tako dobra da se Mujo odmah zaljubio.

Konta on kako započeti razgovor s njom, pa mu sine:

– Auf al je vruće tu, mogli bi baš pustiti erkondišn!
Plavuša mu se zavodljivo nasmije:

– Vala baš bi, to mi je omiljena pjesma!

subota, 2. srpnja 2016.

20 genijalnih ideja za uređenje male kuhinje

Veće nije uvijek bolje, pogotovo kad govorimo o kuhinji. Male kuhinje obično su učinkovitije za rad od velikih. Prostor i dobar dizajn nisu rezervirani samo za velike kuhinje – sve što trebate su neke dobre ideje za uređenje male kuhinje koje će vaš mali prostor učiniti organiziranim, funkcionalnim i lijepim.
Ako možete organizirati svoju kuhinju, možete organizirati i svoj život. – Louis Parrish
Daska za rezanje na sudoperu
Dodavanjem daske za rezanje na otvor sudopera proširujete radni prostor.

20 genijalnih ideja za uređenje male kuhinje slika | Uređenje doma
Ogledalo kao zidna obloga
Koristeći ogledalo kao zidnu oblogu između ormarića učinit ćete da vaša kuhinja izgleda veća.

20 genijalnih ideja za uređenje male kuhinje slika | Uređenje doma
Metalik zidna obloga
Najnoviji metalik trend u kuhinji obnavlja kuhinju i čini ju većom.

20 genijalnih ideja za uređenje male kuhinje slika | Uređenje doma
Funkcionalna mala kuhinja
Pametno uključite zid u pohranu posuđa, kao i dobro osvjetljenje, čime ćete vizualno povećati prostor svoje male kuhinje.

20 genijalnih ideja za uređenje male kuhinje slika | Uređenje doma
Mjesta za pohranu svugdje
Ova kuhinja ima police i mjesta za pohranu na novim i korisnim mjestima poput otoka i iznad sudopera.

20 genijalnih ideja za uređenje male kuhinje slika | Uređenje doma
Više radnog prostora
Moderna, keramička ploča za kuhanje povećava radni prostor kuhinje.

20 genijalnih ideja za uređenje male kuhinje slika | Uređenje doma
Ova mala kuhinja djeluje
Strateški postavljene police, dobro osvjetljenje i keramička ploča za kuhanje daju ovoj maloj kuhinji iluziju prostora, uz puno radnog prostora za kuhanje.

20 genijalnih ideja za uređenje male kuhinje slika | Uređenje doma
Izvlačni ormarići za dodatni radni prostor
Pretvaranje ormarića u izvlačni dodavanjem kotača daje vam dodatni radni prostor kad vam je potreban, a kad ga ne trebate samo pospremite ormarić.

20 genijalnih ideja za uređenje male kuhinje slika | Uređenje doma
Otok na kotačićima
Otoci na kotačima su korisni kao dodatno mjesto za pohranu i dodaju optimalan radni prostor, jer ih možete postaviti gdje ih trebate.

20 genijalnih ideja za uređenje male kuhinje slika | Uređenje doma
Sklopivi stolić
Stol ove male kuhinje se lako sklopi ili postavi, već prema potrebi.

20 genijalnih ideja za uređenje male kuhinje slika | Uređenje doma
Komercijalne kuhinjske ideje
Dodajte komercijalne rješenja za pohranu svojoj maloj kuhinji. Ona su funkcionalna i izdržljiva.

genijalne-ideje-za-uredenje-male-kuhinje_uredjenje-doma-12
Radionička ploha za vješanje
Objesiti i obojite zidnu plohu koju možete pronaći u radionicama. To može biti svestrano zidno mjesto za pohranu za lonaca, pribora i ostalog.

genijalne-ideje-za-uredenje-male-kuhinje_uredjenje-doma-13
Vješanje lonaca
Stalak za vješanje lonaca iznad kuhinjskog otoka dodaje razne mogućnosti pohrane.

genijalne-ideje-za-uredenje-male-kuhinje_uredjenje-doma-14
Zona bez nereda
Ova kuhinja drži sve pohranjeno, a barske stolice bez naslona možete ugurati ispod pulta ili ih čak koristiti kao dodatni radni prostor.

genijalne-ideje-za-uredenje-male-kuhinje_uredjenje-doma-15
Daska za rezanje preko sudopera
Još jedna ideja za proširenje radnog prostora daskom za rezanje postavljenom preko sudopera.

genijalne-ideje-za-uredenje-male-kuhinje_uredjenje-doma-16
Radni prostor na sklapanje
Dodajte sklopivi pult, ako trebate više prostora u vašoj kuhinji.

genijalne-ideje-za-uredenje-male-kuhinje_uredjenje-doma-17
Otok na kotačima
Još jedno rješenje za otok na kotačima od kojeg ćete imati mnogo koristi, uključujući pohranu, mjesto za doručak i prostor za pripremu hrane.

genijalne-ideje-za-uredenje-male-kuhinje_uredjenje-doma-18
Izvlačni otok
Ovaj pametan otok na kotačima prema potrebi izvucite iz ormarića.
genijalne-ideje-za-uredenje-male-kuhinje_uredjenje-doma-19
Zidni nosač lonaca
Nosači lonaca ne moraju biti na stropu. Ova mjesto za vješanje lonaca na zidu osigurava puno mjesta za pohranu i jednostavnost pristupa.

genijalne-ideje-za-uredenje-male-kuhinje_uredjenje-doma-20
Prostor za pohranu na zidu
Razne praktične šipke i police za pohranu montirajte na slobodan kuhinjski zid, te tako pretvorite cijeli zid u mjesto za pohranu.























UREDI SAM SVOJ BALKON





Kako izabrati i uzgajati cvijeće na balkonu
Čim sunce malo zagrije zemlju nakon zime, svuda oko nas pojavljuju se prve proljetnice – jaglaci, visibabe, ljubičice, zvončići, šafrani, a vrtovi su puni procvalih narcisa. Kako bi i naš balkon uskoro bio sav u cvijeću sad je vrijeme za odabir i planiranje bilja. Ožujak,  travanj i svibanj mjeseci su kad se  sije i sadi ljetno cvijeće koje će vrlo skoro vaš balkon učiniti pravom malom cvjetnom oazom.

Prilikom izbora bilja trebate se pobrinuti da imate dovoljno velike posude i vodu, te morate misliti na temeljne životne uvjete bilja. Mjesto gdje će se nalaziti treba biti zaštićeno od vjetra (pomoću staklenih ili plastičnih stijena ili pak tzv. španjolskih zidova od trske ili slame). Tegle ili sanduke za cvijeće napunite prvo slojem šljunka ili krhotina razbijenih tegli, na to bi bilo dobro staviti sloj treseta koji će upiti višak vode, te na sve stavite zemlju. Nemojte upotrebljavati prošlogodišnju zemlju jer je iscrpljena i siromašna hranjivim tvarima. Sada možete posijati cvijeće ili posaditi sadnice (poput petunija, pelargonija i sl.) . Bilje u sandučićima zalijevajte po potrebi kad je zemlja suha i svijetla. Za zalijevanje koristite odstajalu vodu jer bilje može reagirati na hladnu vodu iz vodovoda. S dohranjivanjem bilja možete početi krajem lipnja ako ste ga posadili u dobru zemlju.

Za odabir vrste cvijeća važno je gdje se nalazi balkon i koliko je izložen suncu. Na balkonima koji se nalaze na sunčanim položajima (jug, jugoistok i jugozapad) sadite ageratum, begonije, klinčiće, pelargonije (muškatli), portulak (prkos), petunije, kadifice, sedumi sl. , a ako su tegle cijeli dan izložene direktnom suncu odaberite bilje poput ružmarina, mirte, oleandra ili kaktusa.

Na sjenovitim položajima (sjeveroistok, sjever  i sjeverozapad) uzgajajte bršljan, begonije, fuksije, hortenzije, razne primule, dragoljube i zimzelen.


Pelargonija (lat. Pelargonium)



Gotovo da nema ulice u kojoj barem na jednom prozoru ili balkonu nećete vidjeti pelargonije. Ima jako puno vrsta pelargonija no najpoznatije su puzava pelargonija (lat. Pelargonium peltatum) i zonalna (uspravna) pelargonija (lat. Pelargonium zonale). Najčešće su crvene, bijele, ružičaste ili ljubičaste boje. Odgovara im puno sunca i rahla zemlja pomiješana s tresetom i malo pijeska kako bi bila prozračna (može se kupiti posebna zemlja za pelargonije). Cvate od ranog proljeća do zime. Ako ih želite sačuvati, dolaskom niskih temperatura smjestite ih  na sigurno mjesto bez mraza (npr. podrum), skratite, uklonite uvelo lišće i cvjetove i rijetko zalijevajte(jednom mjesečno). U proljeće ih premjestite na toplije i počnite više zalijevati. Tijekom cvatnje otkidajte im ocvale cvjetove i cvjetne stapke kako bi produžili cvatnju. Tokom intenzivnog rasta i cvjetanja dva puta na mjesec dohranjujte biljke vodom u koju ste dodali tekuće gnojivo za cvjetnice.


Petunija  (lat. Petunia hybrida)



To je jednogodišnja biljka koja ima plave, ružičaste, bijele i crvene cvjetove. Uz pelargonije, spada među omiljeno balkonsko cvijeće. Odgovara joj sunčan ili polusjenovit položaj zaštićen od vjetra. Ne podnose vrućine pa ih tijekom ljeta treba zalijevati svaki dan pa čak i dva puta na dan, no korijen ne smije biti stalno u vodi. Kako bi vam petunije bile bogate cvjetovima, dohranjujte ih vodom u koju ste dodali tekuće gnojivo za cvjetnice jednom tjedno. Cvjetaju od ranog ljeta do početka jeseni i treba im redovito uklanjati ocvale cvjetove kako bi bile bujnije.  Petunije rastu vrlo sporo iz sjemena, pa treba planirati  sadnju 10-12 tjedana unaprijed. Najjednostavnije je kupiti sadnice u svibnju i posaditi ih na balkon ili terasu.


Kadifa (lat. Tagetes)



To je jednogodišnja biljka, niskog rasta i lako se uzgaja.  Ima ih više vrsta, od onih s krupnim cvjetnim glavicama, do jednostavnih ili duplih žute i narančaste boje, a cvjetaju tijekom cijelog ljeta. Sije se od ožujka do svibnja, a sadnice se sade u svibnju i lipnju na sunčana mjesta na razmak 20-30cm. Cvatu od početka lipnja do prvih mrazeva. Staro ocvalo cvijeće treba pokidati da ne smeta biljci. Treba ih redovito zalijevati, osobito tijekom ljeta.  Kadife se siju od ožujka do travnja prvo u posebna klijališta, a ako je temperatura preko 9 stupnjeva može i direktno u zemlju. Ove biljke su jako otporne i nezahtjevne.


Prkos (lat. Portulaca grandiflora)



Cvjetovi mogu biti jednostruki ili puni raznih boja (osim plave). Biljka, zahvaljujući mesnatom lišću  dobro podnosi vrućinu i sušu. Sije se u ožujku i travnju, a sjeme klija 7-15 dana. Sadi se na sunčana mjesta gdje je tlo siromašno i dobro drenažno. Treba im puno sunca i lako se održavaju – zalijevaju se rijetko i nije im potrebno prihranjivanje. Cvjetovi se otvaraju samo kad sije sunce. Iako se radi o jednogodišnjoj biljci, ima puno sjemenja i vrlo se lako širi.

Hortenzija (lat. Hydrangea hybrida)



Krase ih raskošni loptasti ružičasti, bijeli i svijetloplavi cvjetovi. Odgovara im kisela i vlažna zemlja te sjenovit položaj. Zemlja ne smije biti previše natopljena stoga je bitno osigurati efikasnu odvodnju vode. U kiselom tlu (pH 4 do 5) cvjetovi će biti plave, a u manje kiselom do neutralnom (pH 5,5 do šest) ružičaste boje. Sadnice u punom cvatu se mogu kupiti već u rano proljeće, ali pripazite da je ne stavljate van ako postoji opasnost od niskih temperatura.  Nakon cvatnje hortenzija se treba obrezivati pri čemu treba pripaziti da se režu samo mladi izbojci. Prihranu treba vršiti samo do početka kolovoza jer se biljka tada sprema na mirovanje i formira pupove za iduću godinu.Hortenzije posađene u lonce na jesen treba skloniti sa hladnoće u prohladnu prostoriju.

NAJLEPŠI UKRASNI GRMOVI ZA DVORIŠTA








Ukrasne grmove vidite svakodnevno. Neke vrste možete videti često, neke vrste možda malo ređe, ali grmovi su nezaobilazne biljke u uređenju javnih površina, parkova, pa i privatnih vrtova.

Hibiskus plavo-ljubicasti

Prešli smo polovinu kalendarske godine i jesen nam polako kuca na vrata. Kao što znate, jesen je idealno godišnje doba za sadnju biljaka, za presađivanje i promenu rasporeda biljnih vrsta u vašem vrtu. U to doba godine uslovi su optimalni za dobro ukorenjivanje biljaka. Kako to pravilo važi za sve biljne vrste,  tako važi i za sadnju ukrasnih grmova.

Cotinus-Royal-Purple-360x360

ŠTA SU GRMOVI?

Grmovi, odnosno šiblje, su drvenaste biljke koje, uglavnom, nemaju centralno stablo. Delimo ih na zimzelene i listopadne. Mogu se naći u različitim veličinama, oblicima i bojama. Od nekih vrsta možemo formirati atraktivnu živu ogradu, a neke možemo kombinovati sa drugim biljnim vrstama (četinarima, nižim perenama).

lavanda vrt

KAKO ODABRATI IDEALAN UKRASNI GRM ZA VRT?

Šta ćete prvo uraditi kada odlučite da obogatite vaš vrt ukrasnim šibljem?

Kao prvo, dobro se informišite o vrsti koju želite kupiti, jer ne mogu sve vrste podneti hladne kontinentalne zime. Tako, na primer, u ponudi ćete naći oleandere,

oleander

tropske hibiskuse,

tropski hibiskus

bugenvilije…

bugenvilija

To su vrste kojima odgovara mediteranska klima (ne podnose mrazeve i duge i hladne zime). Odabir ukrasnog grma prilagodite klimatskim uslovima u kojima živite. Vrt će najlepše izgledati ukoliko se u njemu nalaze sadnice koje su u skladu sa okolinom.

Druga stvar o kojoj bi trebalo da vodite računa jeste visina i širina grma koju on dostiže. Ako nemate dovoljno prostora, tj. ako je vaš vrt manje površine, brzorastući grm će predstavljati veliki problem, a ne lepotu. On će se širiti i gušiće ostale biljke. U tom slučaju, odaberite grmove koji su niži i koji se slabije šire.

Crveni berberis-Admiration

Ukrasni grm dobro iskombinujte sa ostatkom biljnog sveta. Ako su u pitanju visoki grmovi, grmovi visine preko 2,5 m, njih ćete saditi u pozadini ostalim biljkama.

Mahonia aquifolium

Takođe, od njih možete formirati živu ogradu pravih linija, a ispred možete saditi druge biljke. Bitno je da ostavite prostor za širenje biljci koju ta biljka zahteva. Iako vam se na početku čini (kada sadite biljke), da su one isuviše retko zasađene, ne brinite, za nekoliko godina one će se raširiti i napraviće lepu celinu. Ako ih isuviše gusto zasadite, za kratko vreme moraćete vaditi biljke i saditi ih na neko drugo mesto (to nije rešenje).

Kolkvikcija-360x360

UKRASNI GRMOVI KOJI BRZO RASTU I KOJI CVETAJU

Postoji mnogo vrsta brzorastućih grmova koji cvetaju. Navešću vam neke vrste koje su kod nas najzastupljenije.

LISTOPADNI VISOKI GRMOVI:

– FORZICIJA – listopadni grm koji nam najavljuje proleće svojim žutim cvetićima. Raste i do 3,5 m i od njega možete formirati lepu živu ogradu, ali ga možete saditi i pojedinačno. Grm orezujte posle cvetanja.

Forzicija-360x360

– VAJGELA – listopadni grm koji cveta trubastim roze cvetovima tokom proleća. Raste u visinu i do 2,5 m.

Wajgela-roze-360x360

– BELA SPIREA – grm koji cveta u aprilu i maju mesecu. Dostiže visinu do 2,5 m. U narodu je biljka poznata pod nazivom „Bela krunica“.

Spiraea-Vantukes-360x360

– HIBISKUS – listopadni grm koji cveta tokom letnjih meseci. Cvetovi mogu biti u beloj, plavoj, roze, roze-crvenoj boji.

hibiskus beli

– DEUCIJA – listopadni grm visine do 2,5 m. Cveta belim cvetovima u aprilu i maju mesecu. Ovaj grm obožavaju pčele. Ukoliko želite da ove životinje budu gosti u vašem vrtu, pronađite mesto za ovaj grm.

Deucia-360x360

– JAPANSKA DUNJA (CIDONIJA) – listopadni grm visine do 2 m, cveta narandžasto-crvenim cvetovima rano u proleće.

cidonija jap dunja

Kao što vidite, gore navedene vrste imaju veoma slične karakteristike. Ovo su listopadni grmovi visine preko 2 m. Svaka vrsta cveta u određeno vreme. Sve ove vrste možete orezivati posle cvetanja i to za 1/3 grane. Ukoliko biljke sadite u grupi i od njih formirate živu ogradu, onda bi rastojanje za sadnju trebalo da bude 1 m.

cvetne zive ograde

Ove grmove možete orezivati i više puta godišnje, ali u tom slučaju naredne godine grm će slabije cvetati, jer ćete orezati formirane pupoljke na granama.

ZIMZELENI GRMOVI

– MAHONIJA – grm visine i do 2 m. Ukras ovog grma je žuti cvet koji se pojavljuje u aprilu mesecu i plave bobice koje se formiraju u septembru mesecu i ostaju na biljci tokom cele zime.
mahonia

– PIRACANTHA – visoki grm čiji su ukras bobice u narandžastoj ili crvenoj boji koje ostaju na granama od septembra meseca, pa sve do proleća. Visina grma je do 3 m.

PyracanthaRedColumn1360661582511a0c4eaaf04

– BERBERIS JULIJANA – grm koji cveta od maja do jula meseca sitnim žutim cvetovima. Dostiže visinu 2-3 m.

Berberis_julianae_B

– LOVOR VIŠNJA – biljka koja ima prelepe sjajne i kožaste listove. Dostiže visinu do 2,5 m i ide u širinu do 2 m. Idealan za lepu i elegantnu živu ogradu.

lovor visnja

– FOTINIJA – ona podseća na lovor višnju, samo što mladi izdanci ove biljke su uvek crvene boje.

fotinia-red-robin_ES_500_0002995

– ILEX BOŽIKOVINA – najlepši ukras ove biljke je njen dekorativni belo-zeleni list i crvene bobice koje se pojavljuju na biljci pre Božića. Visina grma dostiže visinu i 3 m, ali je ovo vrsta koja sporije raste.

ilex aguifolium

– AUKUBA – biljka koja raste do 2 m. Najlepša će biti ukoliko je sadite u polusenku ili senku. Od sunca dobija opekotine po listu.

aucuba

Zajedničko za gore navedene vrste je što su zimzelene biljke i dostižu visinu preko 2 m. Od bilo koje zimzelene vrste možete formirati živu ogradu, ali ih možete saditi i pojedinačno. One će biti ukras tokom cele godine, a naročito tokom zimskih meseci, kada ogole grane listopadnih biljaka.

UKRASNI GRMOVI VISINE DO 1,5 M

– CARIOPTERIS PLAVI – grm sa plavim cvetovima koji se nalaze na vrhu grane. Medonosna biljka koju pčele obožavaju. Biljku orežite na jesen posle cvetanja.

cariopteris

– POTENTILA FRUTICOSA – cveta žutim cvetovima od maja do septembra meseca. Orežite biljku za 1/3 grane posle cvetanja.

zuta potentila

– SPIREA LJUBIČASTA –  cveta tokom letnjih meseci. Orezuje se kao i potentila posle cvetanja za 1/3 grane.

Spirea-Wateri

– COTONASTER – cvetovi ovog grma su sitni i beli, ali ukras ove biljke nije njen cvet već crvene bobice koje sazrevaju u septembru i ostaju na biljci tokom zime.

cotonaster

– CRVENI BERBERIS – izuzetnu vrednost ovoj biljci daje njena crvena boja lista. Iz tog razloga ovo je grm koji je idealan za kombinaciju sa drugim grmovima, pa i sa četinarima.

crveni berberis

Od ovih listopadnih grmova možete formirati niže živice, možete ih kombinovati, jednu vrstu sa drugom, a možete ih saditi i pojedinačno u kamenjare ili male vrtove. Ako ih sadite u grupi, sadite ih na rastojanju od 60 cm.

– EVONIMUS ALATUS – grm koji menja boju lista, pa u jesen postaje crvene boje, što ga čini posebnim u ovom periodu.

evonimus alatus


Verovatno ste i sami došli do zaključka da su neke vrste šiblja zanimljive zbog lišća, koje može biti raznih boja i kombinacija, neke vrste su interesantne zbog cveta, a neke zbog bobica koje ukrašavaju biljku. Svaka vrsta je lepa na sebi svojstven način. Cena ovih grmova nije visoka i možete ih nabaviti u večini rasadnika. Ovo je vrsta biljaka koja je zahvalna za negu i njihovo primanje je skoro 100%.

Odaberite vrstu koja će se uklopiti u vaše okruženje i koja će upotpuniti vaš vrt!

Kako izraditi vrtno jezerce?










PRIJE POČETKA
Vlažna i vodena staništa ubrajaju se u najugroženija i najraznolikija. Njihov živi svijet je vrlo zanimljiv, a predstavljaju i važan izvor vode životinjama. Jezerce je poput izvora života, ono obogaćuje i oplemenjuje vaš životni prostor, dodaje mu pokret, zvuk i miris. Izradom jezerca u naš životni prostor privlačimo razne vrste posjetitelja, dvonožne i četveronožne, krilate i puzajuće. Time potičemo razvijanje svijesti o značaju biološke i krajobrazne raznolikosti, kroz promatranje učimo o raznolikosti živih bića vodenih staništa, njihovim odnosima i navikama.

POPIS POTREBNOG MATERIJALA I OPREME - PRIBORA

Materijal (za jezerce od folije):

Izolacijska polietilenska folija što veće debljine ili specijalna folija za vrtno jezerce (znatno veća od površine jezera)
Kamenje različitih veličina - lomljeno kamenje, šljunak (valutice), stara očišćena opeka
Pijesak, stari tepisi ili jutene vreće za izolaciju
Glinena zemlja ili cementni mort za učvršćivanje rubnog kamenja
Vodeno bilje i trajnice koje rastu uz vodu
Voda (najbolje svježa kišnica ili dan-dva odstajala voda iz vodovoda)
Alat:

Ručni vrtni alati i pribor - motika, lopata, štihača, tačke, vodovaga i duga, ravna letva
Škare ili skalpel
Sjekira, pila za drvo
POSTUPAK

Lokacija jezerca
Prilikom odabira lokacije pripazite na to da smanjite nepogodne prirodne čimbenike i njihov utjecaj na biološku ravnotežu vrtnog jezerca. Postavite jezerce na mjesto gdje neće biti pod stalnim utjecajem Sunca, najidealnije bi bilo da ga ono direktno obasjava u prijepodnevnom dijelu dana. Na taj se način sprječava jako zagrijavanje vode i prekomjeran rast algi. Ukoliko u jezercu želite držati ribice, ne stavljajte ga ispod ili neposredno blizu zimzelenog drveća jer otpalo lišće oduzima kisik iz vode.

pk dizajn
Primjer permakulturnog dizajna dvorišta. Obratite pažnju na smještaj jezerca.

Oblik jezerca
Pri odabiru oblika pokušajte dobiti što više rubova jer su oni dobri za uspostavljanje dobre biološke raznolikosti! Rubna su područja od velikog značaja za biološku ravnotežu te ih nikako nemojte zaboraviti. Nakon što vam je proradila mašta i odabrali ste idealan oblik jezerca, pijeskom ili vapnom označite rubove, tj. granice jezerca.

jezerce

Iskop jame za jezerce
Ukoliko vam zemlja koju ćete iskopati nije potrebna za nešto drugo, preporučamo da oplemenite dvorište ili vrt još jednom prekrasnom i korisnom stvari - „brdom" za začinsko bilje! Na početku pažljivo štihačom skinite površinski sloj (pažu) i odvojite je od ostatka zemlje. Odredite lokaciju „brda" (preporučamo sjevernu stranu) i stavljajte iskopanu zemlju na to mjesto, a da pri tome ostavite dovoljno mjesta između jezerca i „brda" (minimalno 1 m). Prilikom kopanja jezerca, stvarajte različite nivoe, tj. kaskade. Vodite računa o tome da napravite kaskade sa dubokim, srednje dubokim i plitkom djelom. Neka najdublji dio jezerca bude i najveći kako bi u njemu mogle prezimiti ribe. Najdublji dio ne bi trebao biti plići od 1 metra! Ukoliko radite stepeničaste kaskade poslužite se dugom ravnom letvom i vodovagom kako bi kaskade bile u ravnini.

jezerce

Priprema za postavljanje folije
Prije postavljanja folije potrebno je iz zemlje otkloniti sve oštre predmete i korijenje. Poslužite se sjekirom ili pilom kako bi se riješili korijenja. Ukoliko jezerce niste postavili preblizu drveću, ne bi trebali imati većih problema sa korijenjem! Nakon što ste otkolonili oštre predmete i korijenje, na zemlju je potrebno postaviti pijesak (cca 5 cm debljine) ili stare tepihe tj. jutene vreće kako bi zaštitili foliju od probadanja ali i dodatno izolirali jezero. Pokušajte na taj način prekriti i što veću površinu jezera sa strane na unutarnjim rubovima.
jezerce

Postavljanje folije
Folija mora biti u jednom komadu, vjerujte nam! Kod postavljanja folije pripazite da se između nje i dna ne svaraju zračni jastuci. Stoga ju je potrebno pažljivo postaviti. Ne brinite se za nabore koji će vam nastajati (pogotovo kod nepravilnijih oblika jezerca i na kaskadama) jer ti nabori ne predstavljaju nikakvu opasnost. Pripazite i na to da folija bude dovoljno izvan vanjskih rubova jezera kako bi je mogli pričvrstiti. Poslužite se neoštrim kamenjem u ovoj fazi kako bi zadržali foliju. Preporučamo da kamenje (ili staru opeku) postavite na foliju cca 15 do 20 cm od ruba. Foliju možete i ukopati u zemlju, za što je potrebno malo više vještine i truda. Sjećate se paže koju ste pažljivo skidali na početku? Sada tu pažu možete iskoristiti kako bi popunili prostor između ruba jezera i kamena, onih 15-20 cm. Ukoliko se malo poigrate, mogli bi dobiti i vizualno lijepi rub!

jezerce

Priprema za sadnju biljaka
Nakon što ste postavili i pričvrstili foliju, u jezero ubacite malo zemlje, tkzv. supstrat koji će omogučiti zdrav rast biljkama. Preporučamo da za tu namjenu vrtnu površinsku zemlju pomiješate sa ispranom i u vodi odstajalom zemljom za cvijeće prije izgradnje jezerca. U jezero u ovoj fazi možete postaviti i nekoliko srednje velikih i velikih neoštrih kamenja. Kamenje u vodi ima više funkcija, ono može zagrijavati vodu, biti skrovište za ribe, na njemu mogu rasti biljke...

Punjenje jezerca i sadnja biljaka
Biljke koje ćete saditi u jezerce možete umotati u jutene krpe dobivene rezanjem starih jutenih vreća, kako vam se zemlja ne bi raspala u vodi. Ukoliko biljke imate u teglama, možete ih staviti zajedno sa njima. Važno je da jezero polagano punite vodom i istovremeno sadite biljke. Ukoliko ste biljke kupovali, raspitajte se kod prodavača koje su za duboku i za plitku vodu. Ukoliko ste biljke ubrali sami u prirodi, postavite ih u istu dubinu iz koje ste ih ubrali. Idealna voda za jezero bi bila svježa kišnica koju ste marljivo skupljali u bačve. No, odlična je i dan-dva odstajala voda iz vodovoda.

jezerce

Završni radovi
Kada ste napunili jezerce vodom i zasadili bilje, možete grabljama očistiti površinu oko jezera, posijati svježu travu, postaviti klupicu za odmor i promatranje. Kod uređivanja rubova jezerca upotijebite maštu i dodatno zasadite vanjsko bilje, napravite ukrasne i korisne oblike od kamenčića, postavite na obližnje drvo kućicu i hranilicu za ptice, vjeverice, ježeve... U vrlo kratkom vremenu će vam jezero i okolicu nastaniti ptice, vodozemci, kukci... Uživajte!
Ukoliko ste uz jezero radili i „brdo" za začinsko bilje, učvrstite zemlju kamenjem, oblikujte brdo po želji. Zasadite ga korisnim začinskim biljem i cvijećem!

MOŽE I JEDNOSTAVNIJE
Vrtno jezerce se može, ukoliko tlo u dvorištu ili vrtu sadrži više od 70% gline, izraditi i bez folija ili kalupa. U tom se slučaju iskopaju željeni oblik i dubina (ne zaboravite izraditi stepenice tj. kaskade) te se zemlja dodatno nabije. Ovakvo jezerce će možda koju godinu propuštati, no jednom kada se zemlja napije vode, imati ćete potpno prirodno jezerce!

ZA ONE KOJI ŽELE VIŠE
Kalup ili folija?
Gotov kalup (od fiberglasa ili nekog drugog "plastičnog" materijala) može biti različitih veličina, oblika, razina dubine. Prednost je u jednostavnom i brzom postavljanju, trajnosti, relativno pristupačnoj cijeni. No, takva su jezerca najčešće nedovoljno velika i preplitka za prezimljavanje riba. Folija kojom se oblikuje jezerce omogućuje slobodu oblika, veličine, dubine, različitih razina... No, postavljanje je zahtjevnije.

Koja veličina jezerca?
Nakon što ste locirali idealno mjesto dobili ste i odgovor koliko vam prostor dozvoljava da idete u širinu odnosno dužinu.

Kada početi s radovima?
Ukoliko ste se odlučili za izgradnju s folijom to onda mora biti u vrijeme kada je temperatura zraka između 15-20° C, da bi foliju mogli formirati po obliku jezerca mora biti zagrijana kako bi postigla elastičnost. Također, sadnja vodenog bilja je najpogodnija u proljeće kada je bilje najotpornije i najlakše ce se primiti u novoj sredini.

LINKOVI I KORISNE INFORMACIJE
Izrada jednostavnog jezerca: http://mojcvijet.hr/content/view/247/73/
Rusalkina vrtna jezerca: http://rusalka.blog.hr

subota, 4. lipnja 2016.

9 STVARI KOJE SVAKA ŽENA MORA ZNATI






Postoje neke stvari koje sve djevojke trebaju znati uraditi apsolutno perfektno. Ukoliko tražite načine kako da radite sve sa stilom i gracioznošću, imamo savršeno rješenje za vas. Od savjeta oko raskida do povišnice na poslu koju ste uvijek željele.



Kako primiti kompliment



Izgledaš apsolutno odlično! Ali kao i drugi, kada ti neko uputi kompliment ne znaš šta da uradiš sa njim. Nemoj ga preusmjeravati na druge i nemoj pokazivati svoje mane. Kada počneš sebe da podcjenjuješ, tada će i drugi početi. Samo zamišljaj da je to poklon koji je zahtijevao mnogo uloženog truda i prihvati ga sa zahvaljenjem.



Kako se odbraniti



Razočaravajuća je statistika da svaka četvrta žena sa 21 godinu može doživjeti krivično nasilje. Stručnjaci kažu da je uvijek bolje braniti se, pogotovo ukoliko znaju neku tehniku samoodbrane. Žene koje uzvrate udarac rjeđe zadobijaju povrede, zaustavljaju bolje napad i osjećaju se bolje poslije njega. Pogledajte gdje se u vašem gradu održavaju časovi samoodbrane i prijavite se. Ne samo da će vas dovesti do odlične forme, već vam može spasiti život jednog dana.



Kako izaći iz loše veze



Postoji mnogo razloga zašto je veza loša po vas; ukoliko se osjećate kao u zamci, nesigurno, zabrinuto, u opasnosti ili se jednostavno osjećate nesretno. Sve ove stvari utiču negativno na vaš život i trebali biste što prije izaći iz toga. Ko želi provesti ostatak života sa nekim ko im izaziva frustracije svakodnevno? Niko, zato je bolje da odmah okončate svoje poteškoće, jer poslije može biti prekasno. Okružiti se voljenim prijateljima i porodicom vam može dovesti da se osjećate ponovo vrijednim sebe i brže ćete stati na noge nakon vašeg prekida. Ukoliko odlazite od agresivnog partnera, sjetite se da postoje organizacije koje nude svoju pomoć.



Kako i kada pitati za povišnicu



Da li mislite da vrijedite više nego što ste plaćeni? Kada ste donijeli firmi veliki posao, imate odličnu statistiku rada, uspješno završili veliki projekat ili ste dobili pohvale za vaš trud, tada je najbolje vrijeme da tražite novac. Izbjegavajte da razgovarate o povišnici sa vašim šefom kada je zauzet. Taj trenutak treba da bude kada ste oboje slobodni. Recite svoju cijenu, bez toga da odustanete od svog ultimatuma i opravdajte zašto ste toliko zaslužili; navedite sve što ste dobro uradili u prethodnom periodu. Ukoliko stvari ne krenu po planu, nemojte biti razočarani. Pitajte za savjete kako da poboljšate svoj rad. Ukoliko se profesionalno ponesete, vaš šef će biti impresioniran.



Kako hodati u štiklama



Hodanje u visokim štiklama može da vam poremeti balans i pokvari vaše držanje. Mi vam dajemo nekoliko savjeta kako da ponosno gazite u štiklama. Najvažnije je da ne gledate dole! Držite vaš pogled pravo i vrat u liniji sa kičmom. Vaša ramena držite nazad i malo spušteno. Morate stajati ispravljeno i izbaciti grudi da bi dali kontrabalans težini kojoj štikle daju. Blago zategnite stomak i malo savijte koljena za perfektni balans. Vježbajte kod svoje kuće za odličnu formu.



Kako se osjećati dobro u svom tijelu



Kako mi vidimo sebe je mnogo važnije od toga kako nas drugi vide, zato je samopouzdanje jedan od najboljih načina da se bolje osjećamo. Najbolji način da to postignete je da stanete ispred ogledala, pogledate u svoje tijelo i kažete šta vam se najviše na njemu sviđa. Kada utvrdite to, radite na tome da maksimalno iskoristite to. Također, učinite da se dobro osjećate u vašoj odjeći. Ako nosite išta zbog čega se osjećate loše, nije ga vrijedno zadržati. Opremite se onim stvarima u kojim se osjećate najbolje i koje vam daju samopouzdanje. I za kraj ono najvažnije, prihvatite sebe čitavu, nemojte se ograničavati na svoj fizički izgled. Svoje prijatelje ne birate zbog veličine nosa ili butina, zar ne? Pobrinite se da izgledate više od vašeg tijela.



Kako zakucati razgovor za posao



Najlakši savjet koji možemo dati je priprema. Dobro istražite buduću firmu, informišite se, dobro pripremite odgovore, pripremite i svoja pitanja (ne da odmah pitate “Koliko ću biti plaćena?”) i odaberite vašu odjeću još noć prije. Krenite barem pola sata prije onog vremena nego li mislite da treba (zbog gužve, odgađanja i kašnjenja prevoza). Kada ste već na razovoru, važno je ostati pribran i sjetiti se koliko vrijedite. Znate da ste najbolje za ovaj posao, pa dokažite to i njima. Vrlo je važno da ne paničarite ukoliko ne znate odgovor na neko od pitanja. Nije sramota odgovoriti sa: “Žao mi je, ali ne znam odgovor na to pitanje.”, ali je važno da pokažete smjelost i spremnost da nastavite razgovor time što ćete okrenuti na drugu temu. Nikada nemojte izmisliti odgovor na pitanje o kojem ništa ne znate.



Kako biti sama



Najvažnija veza u kojoj ćete biti u vašem životu je ona sa samom sobom; bez pravila, ograničenja i izvinjenja. Radite na onome što vas čini sretnom i učinite da vam uspije. Bilo to putovanje koje ste oduvijek željeli, naučiti novi jezik ili priuštiti sebi luksuznu kupku, budite sigurni da imate vremena za to. Ukoliko to znači ne otići na nekoliko zabava, neka i bude. Napraviti sebe nedostupačnom će vremenom povećati vaš socijalni status.



Kako se ne izvinjavati za sve



Reći izvini kada ste pogriješili je uredu, čak i više nego uredu. To je način da se riješi situacija. Međutim, kada niste vi pogriješili, ugasite to automatsko dugme za izvinjenje. Prvenstveno, osjećati ćete se uvrijeđeno i iritirano. Sa druge strane ćete smanjiti vrijednost svog izvinjenja kada to zaista budete mislili. Dobro sagledajte situaciju, ustanovite ko je kriv i reagujte kako zaista treba. Nemojte biti nasilni, recite nešto kao: “Žao mi je što se osjećaš tako.”, što pokazuje vašu zabrinutost, bez da igledate kao otirač.